į viršų
Jul 7, 2019

Plaukų slinkimas

Post by 
P

laukų slinkimas: kada užtenka kosmetinių priemonių, o kada reikalingas gydymas?

Pokalbis su gydytoja dermatologe Romualda Kazanavičiene

Keičiantis orui dažnas susiduriame su plaukų slinkimo problema. Nekreipti dėmesio, griebtis kosmetinių serumų nuo plaukų slinkimo ar kreiptis į gydytoją? Į visus klausimus atsako patyrusi gydytoja dermatovenerologė Romualda Kazanavičienė

Gydytoja, kokios dažniausios plaukų slinkimo priežastys?

Plaukų slinkimas (alopecija) priklauso nuo plaukų augimo fazių (gyvenimo ciklo), genetikos ir ar tai yra priskiriama randėjančiai ar nerandėjančiai alopecijos grupei. Laimei dažniausios yra nerandėjančios alopecijos.

Dažniausia iš jų yra androgeninė alopecija. Tai vyrų ir moterų plaukų slinkimas, kurio metu dėl genetinio ar hormoninio androgenų padidėjimo sutrumpėja aktyvaus plauko augimo (anageno) fazė. Ši alopecija daug dažnesnė vyrų tarpe. Jiems plaukai retėja ties smilkiniais, viršugalviu ir tai gali nutikti bet kada po brendimo, o moterims plaukai tampa plonesni ties viršugalviu ar per visą skalpą, tik nedidelei daliai tai nutinka iki 30-ties metų, bet daug dažniau po menopauzės. Ir nors vyrams androgeninė alopecija žymiai dažnesnė, bet be abejonės daug dažniau dėl jos kreipiasi moterys.

Kita labai dažna priežastis yra difuzinis arba ramybės (telogeno) fazės plaukų slinkimas Telogen Effluvium, kurį gali sukelti dietos ir nesubalansuota mityba (geležies, baltymų, aminorūgščių ir mineralų, folio rūgšties stoka; B, C, D, E, cinko, vario vitaminų trūkumas), nėštumas ir gimdymas (kai staiga sumažėjus estrogenų didelė dalis plaukų pereina iš ramybės į iškritimo fazę), kai kurie vaistai vaistai (pvz.: antidepresantai, bendodiazepinai, kontraceptikai, antihipertenziniai chemoterapija), didelis ar ilgalaikis stresas, operacijos, fizinis išsekimas, sezoniškumas, endokrinologinės ir autoimuninės ligos.

Dažna ir židininė alopecija (alopecia areata)- tai autoimuninis procesas, sukeltas T limfocitų (baltųjų kraujo kūnelių) prieš plauko folikulo ląsteles, kai netenkama plaukų viename ar keliuose, dažniausiai galvos, odos plotuose. Šio tipo plaukų slinkimas siejamas su skydliaukės bei autoimuninėmis ligomis.

Taip pat dažnai kreipiasi ir dėl plaukų slinkimo kai kliniškai matomi labai nežymūs plaukų slinkimo požymiai. Taip gali nutikti netinkamai plaukus formuojant (džiovinimas, tiesinimas, garbanojimas), naudojant nekokybiškas plaukų priežiūros priemones ar dėl plaukus tempiančių sušukavimo būdų (kuodai, pynimas, plaukų priauginimas, suktukai nakčiai ir pan.).

Kada suskubti pas gydytoją dėl plaukų slinkimo?
Plaukų slinkimui užtrukus ilgiau kaip kelis mėnesius, esant galvos odos niežėjimui, pleiskanojimui, paraudimui ar bėrimams būtina kreiptis į gydytoją dermatologą. Itin svarbu laiku pastebėti vaikų plaukų problemas, nes tai gali būti susiję su kitomis autoimuninėmis ligomis. Staigus ir gausus plaukų slinkimas gali būti ir kitų ligų požymis, todėl labai svarbu kuo anksčiau kreiptis pagalbos, nes nuo to priklauso gydymo efektyvumas.

Konsultacijos metu individualiai parenkamas ištyrimas (kraujo tyrimai, mikroskopinis tyrimas ar pasėlis, dermatoskopija, trichoskopija, plauko traukimo testas, įvertinama kūnos odos ir nagų būklė, surenkama išsami anamnezė, odos biopsija- visais randėjančios alopecijos atvejais).

Geriausi gydymo rezultatai pasiekiami, kai kompleksiškai konsultuoja dermatologas ir endokrinologas, kuomet išaiškinamos hormonų disbalanso priežastys. Tik laiku diagnozavus ligą ir tinkamai paskyrus gydymą yra sustabdomas ligos progresavimas.

Ilgalaikis negydomas plaukų slinkimas gali sukelti nuplikimą, o tada belieka tik plaukų transplantacija.

Ar kosmetinės priemonės gali padėti sustabdyti plaukų slinkimą?

Pas mus kreipiasi tie, kurie nemato jokio kosmetikos ir maisto papildų poveikio. Kadangi plaukų slinkimas dažniausiai yra lėtinė problema ir gydymas gali užtrukti, itin svarbu glaudus bendradarbiavimas su endokrinologais, nuoseklus gydymas, subalansuota mityba, miego ir poilsio režimas, tinkama plaukų priežiūra.

Atsižvelgiant į plaukų slinkimo tipą skiriamos kombinuotos gydymo schemos: vietiškai aplikuojamos priemonės (šampūnai, losjonai, vaistai), sisteminis gydymas (vitaminai, mineralai ar vaistai), atliekamos injekcinės procedūros (PRP (platelet rich plasma) plazmoterapija, mezoterapija, injekcijos biomimetiniais peptidais ar leidžiami į paodį vaistai). Tyrimais įrodytas ir žemo intensyvumo lazerio šviesos terapinių priemonių efektyvumas. Pasirinkimo tikrai yra, todėl svarbu nepavėluoti pradėti gydymą kol dar liga neprogresuoja.

Kokios yra estetinės medicinos naujovės plaukų slinkimui stabdyti?

Šiuo metu inovatyviausia procedūra yra mikroinjekcinė terapija biomimetiniais peptidais.

Peptidai yra baltymų fragmentai, grandinėle sujungtos amino rūgštys. Žmogaus kūno baltymai nuolat atsinaujina, jie yra odos, plaukų, nagų, kremzlių struktūriniai komponentai (kolagenas), perneša įvairias medžiagas (vitaminai, lipidai, deguonis), atlieka apsauginę funkciją (imuninės ląstelės). Kadangi biopeptidai yra mažesnės molekulinės masės junginiai nei baltymai (pvz.: kolagenas), jie gali patekti pro raginį odos sluoksnį, o injekuojami – pasiekti gyvas ląsteles ir sąveikauti su augimo faktoriais, skatinti audinių regeneraciją. Šiuo metu yra apie 70 skirtingų biopeptidų rūšių, pasižyminčių skirtingu poveikiu.

Biomimetinių peptidų pasaulinis lyderis kompanija “Caregen” sukūrė injekuojamą priemonę nuo plaukų slinkimo DR. CYJ. Būtent šiame preparate yra 2-jų rūšių 7 skirtingi peptidai (dipeptidai 18, 10- dvi amino rūgštys ir oligopeptidai 54, 2, 11, 71– daugiau kaip dvi amino rg.). Šie peptidai ypatingi ne tik tuo, kad stabdo plauko slinkimą prailgindami augimo fazę, maitina plauką, apsaugo nuo antioksidacinio poveikio, sukeliančio plaukų folikulų ląstelių apoptozę, bet ir stimuliuoja kamienines plauko folikulo ląsteles, slopina plaukų depigmentaciją. Preparate taip pat yra hialurono rūgšties (0,7 proc.), kuri pasiekia fibroblastus ir taip skatina kolageno sintezę, drėkina plauką.

Kadangi peptidai yra natūrali organizmo dalis, procedūra nesukelia jokio nepageidaujamo poveikio. Procedūrą galima atliti prie visų rūšių alopecijų, plaukų slinkimo prevencijai ar kaip papildomą terapiją po plaukų transplantacijos.

Kita klinikiais tyrimais įrodyta, nevaistinio, neinjekuojamo gydymo alternatuva yra namuose naudojamas lazeris prietaisas. HairMax LaserCom (šukos ar lankelis). Procedūros metu lazerinės šviesos bangos ilgis ir energijos lygis tiksliai veikdamas į plauko folikulus stiprina plaukus maitinančias kraujagysles, pagerina ląstelių metabolizmą.

Taip pat JAV ir Didžiosios Britanijos mokslininkai klonavo plaukus gaminančias ląsteles ir privertė jas auginti naujus plaukus. Šis naujasis gydymo būdas dar tik kuriamas, tačiau rezultatai daug žadantys. Metodo esmė tokia: klonuojamosdermos papilės t.y. plaukus auginančios ląstelės, kurios yra plaukų folikuluose. Pirmiausia šios ląstelės klonuojamos audinio kultūroje, o vėliau persodinamos į odą, kur po 6 savaičių ir folikulų išauga nauji plaukai.


atidaryti
Instagram
atidaryti
Instagram
atidaryti
Instagram
atidaryti
Instagram
atidaryti
Instagram
atidaryti
Instagram