į viršų
Aug 12, 2019

kaip rūpintis veido oda vasarą: degindamiesi laimite mūšį, bet ne karą

Post by 
Asta Dumbliauskienė
P


Pats brangiausias kremas ar kosmetinės procedūros nepadės, jei valgysite netinkamą maistą ir nerasite laiko kokybiškam poilsiui. Apie tai, ką valgyti ir kokių produktų reikėtų visiškai atsisakyti, norint padėti savo odai pasakoja gydytoja dermatologė Asta Dumbliauskienė.

Kas sukelia aknę?

– Aknė yra lėtinis besikartojantis uždegimas. Viskas, kas veikia riebalų liaukas, kas skatina jų aktyvumą, gali paskatinti tiek aknės atsiradimą, tiek dažną jos kartojimąsi. Mes visi gimstame su aktyviomis riebalų liaukomis ir mėnesio laiko kūdikiui jos „užmiega“, tad vaikai paprastai spuoguotumo neturi. Kai prasideda brendimas ir pradeda dėliotis hormonai, atsiranda hormoniniai pikai, riebalų liaukios nubunda ir prasideda chaotiška veikla. Tiek pats brendimas, nes mes nerasime paauglio, kuris brendimo metu neturėjo bent vieno spuogo, tiek apskritai hormonai, nes yra ir skydliaukė, ir antinksčiai, ir stresas – visa tai gali lemti tiek aknės atsiradimą, tiek paūmėjimą. Neteisinga mityba, dienotvarkė, krūvis, stresas, įtampa, taip pat adrenalinas, kada antinksčiai išmeta didžiulius kiekius įvairių stresinių hormonų, irgi veikia mūsų riebalų liaukas. Visada bus blogiau, kai yra įtemptas laikotarpis, ypač jeigu mes turime daug aktyvesnes riebalų liaukas. Genetika irgi yra labai svarbi. Jeigu turime jautresnes riebalų liaukias, jos daug jautriau reaguoja į įvairius dirgiklius. Niekada nebus vienos paūmėjimo priežasties, dažniausiai būna visas „ansamblis“: sunkus laikotarpis, egzaminai, o gal gyvenimo egzaminai, adaptacija, pokyčiai gyvenime, pakeista gyvenamoji vieta, šalis, darbo pobūdis, vyras... Deja, yra ir suaugusiųjų aknė.

Kokios yra trys pagrindinės tokios odos priežiūros klaidos?

– Žmonių, kuri turi aknę, oda yra arba riebi, arba mišri, kada T zona, kurioje yra daugiausia riebalų liaukų yra daug aktyvesnė, blizganti, besiriebaluojanti, besikemšanti. Žmonės, turintys tokią odą, stengiasi ją pastoviai nudžiovinti, naudoja įvairius prausiklius, šveitiklius, tonikus, rūgštines procedūras ir t. t., ir kartais tai baigiasi tuo, kad ta oda labai stipriai perdžiovinama, persausinama ir tada žmogus ateina ir sako: „Aš dabar pasimečiau, nebesuprantu, koks yra mano odos tipas. Visuomet galvojau, kad jis yra riebus, bet dabar oda tapo sausa, ji pleiskanoja, rausta.“ Tada žmonės pradeda naudoti neteisingas odos priežiūros priemones. Tai pirmas dalykas būtų per didelis odos nusausinimas, kas yra visiškai nereikalinga. Jeigu mes sausiname, būtinai turime drėkinti ir naudoti teisingas priemones. Antras dalykas – kokias priemones naudoti. Net jeigu jums pasirodė, kad jūsų oda pasausėjo, iš tiesų riebiaodis taip greitai niekada netaps sausiaodžiu. Jūsų oda ir liko riebi arba mišri, tik jūs dehidratavote, o jeigu dehidratavote, reiškia odai trūksta drėgmės ir ji nori gerti, tai nepulkite odai siūlyti maisto. Nepulkite siūlyti aliejukų, riebių kremų. Priemonės turi būti drėkinančios, lengvos tekstūros. Trečias dalykas – nespaudinėti, nekrapštinėti veido, nes niekada nebus taip, kad jūs išspaudėte spuogą iki dugno, o dažnas spaudinėjimas visada priveda prie randų ir pigmentacijos.

Kaip prižiūrėti tokią odą vasarą?

– Vienintelė taisyklė – „neperkepti“ tokios odos. Kol oda jauna, tie, kas turi riebią odą, sako, kad kada oda padega, paskrunda, ji atrodo geriau, tačiau čia yra laimėtas mūšis, bet pralaimėtas karas. Vėliau, kada oda pradės senti – atsiras pigmentacija, raukšlės, poros atsivers ir nebeužsivers. Vasarą tokią odą turime tepti kremu nuo saulės su SPF bent jau 30, tinkamu riebiai odai.







atidaryti
Instagram
atidaryti
Instagram
atidaryti
Instagram
atidaryti
Instagram
atidaryti
Instagram
atidaryti
Instagram