į viršų
Oct 27, 2019

Senėjimo procesas

Post by 
Asta Dumbliauskienė
S

pecialistės komentaras

Gydytoja dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė

Nuo ko priklauso senėjimo procesas?

Šiais laikais atsiranda vis naujų būdų, kaip atitolinti odos senėjimą, kurį lemia tiek vidiniai, tiek išoriniai veiksniai. Prie pirmųjų veiksnių priskiriama genetika, kuri įtakoja odos tipą. Sauso tipo oda sensta greičiau, veide anksti formuojasi itin smulkios raukšlelės. Oda vysta lyg obuoliukas. Riebios odos savininkai paauglystėje skundžiasi atviromis poromis, spuogais, tačiau įrodyta, kad tokia oda sensta daug vėliau ir daug gražiau. Raukšlės būna ne tokios smulkios, mažiau pastebimos. Senėjimo procesus bei odos būklę lemia ne tik genai, bet ir medžiagų apykaita, įvairūs vartojami vaistai, ligos, pavyzdžiui, cukrinis diabetas, skydliaukės problemos ir kiti hormoniniai sutrikimai. Prie išorinių veiksnių, neigiamai įtakojančių grožį, priskiriamas stresas. Dėl miego trūkumo, didelio darbo krūvio, stiprių psichologinių išgyvenimų ir įtampos organizme susidaro rūgštinė terpė, kurioje greičiau yra tiek elastinės, tiek kolageno skaidulos. Įrodyta, kad ultravioletiniai spinduliai, gaunami lankant soliariumus ar tiesiogiai mėgaujantis saulės voniomis, sukelia taip vadinamą fotosenėjimą, kuomet pasigamina labai daug laisvųjų radikalų, kurie neigiamai veikia odos stangrumą ir aktyviai spartina senėjimo procesą. Rūkymas – dar vienas faktorius, kuris dehidratuoja ir užteršia odą. Svarbų vaidmenį vaidina mityba. Įrodyta, jog vartojant su maistu daugiau antioksidantų, biologiškai aktyvių medžiagų, pavyzdžiui, resveratrolio, astaksantinų, mažėja oksidacinis stresas, todėl gerėja bendra organizmo gerovė, žinoma, ir odos būklė.

Kas vyksta su veido oda bėgant metams?

Sensta ne tik oda. Sensta visas organizmas: kaulinis audinys, raumenynas, atsiranda pokyčiai riebaliniame sluoksnyje. Pirmiausia senėjimo procesai prasideda giluminiuose audiniuose ir tai palaipsniui keičia veido kontūrus. Jei jaunas veidas asocijuojasi su apverstu trikampiu ir išraiškingais, aukštais skruostais, tai su amžiumi audiniai netenka atramos, patįsta žemyn, vizualiai pasunkėja apatinė veido dalis. Odos būklę labai lemia tiek tvirtos, stangrios kolageno skaidulos, tiek plonesnės, ilgesnės elastinės skaidulos, kurios tarsi formuoja prilaikantį tinklą. O visą jo terpę užpildo hialurono rūgštis. Kuo labiau papildomomis priemonėmis gerinama šių struktūrų būklė, tuo gražiau ir jauniau atrodo oda. Prasidėjus senėjimui, nyksta skaidulos ir hialurono sluoksnis, todėl veidas glemba ir praranda pirminę išvaizdą. Žinoma, jog sulaukus 40 m. amžiaus moters organizme kolageno pradeda mažėti per 1 proc. per metus. O per pirmus penkis menopauzės metus moterys praranda apie 30 proc. kolageno. Negalima pamiršti, jog šios medžiagos randama ne tik odoje, bet ir kremzlėse, kauliniame audinyje. Tad senėjimo procesas gali atimti ne tik grožį, bet ir sveikatą.

Kremai nuo raukšlių – bene populiariausia priemonė kovai su senėjimo požymiais...

Apart visų intervencinių procedūrų, visuomet bus populiaru tai, ką moterys gali naudoti savarankiškai namuose. Kremai, serumai, kaukės yra svarbus odos priežiūros pagrindas, galimybė padėti sau ir pristabdyti senėjimo procesą. Hialuronas reikalingas odai kaip statybinė medžiaga, jis būtinas tinkamai drėgmei išlaikyti. Žinoma, jog 1 didžiulė hialurono molekulė pritraukia daugiau kaip 100 vandens molekulių. Šią medžiagą galima vadinti nepamainomu jaunystės sergėtoju. Anksčiau buvo gaminamos grožio priemonės, kurios veikė tik paviršiniuose odos sluoksniuose. Dabar, pasitelkus pažangias nanotechnologijas, gaunami produktai, kuriuose hialurono molekulė yra suskaidyta tam, kad sugebėtų prasiskverbti giliau. Ir tai suteikia žymiai geresnį ir ilgiau trunkantį rezultatą. Priemonių nuo raukšlių sudėtyje taip pat reikėtų ieškoti antioksidantų, kofermentų, mineralų. Tai yra medžiagos, kurios gali pasveikatinti odą, paskatinti natūralius fermentus gaminti bei stiprinti kolageno ir elastinių skaidulų tinklą.

Kokio amžiaus pradėti naudoti kremą nuo raukšlių ir kaip tai daryti teisingai?

Anksčiau vyravo nuomonė, jog moterims iki 30 m. amžiaus nerekomenduojama naudoti jokių kremų nuo senėjimo. Šiais laikais, kai odos priežiūros produktai tapo inovatyvesnės sudėties ir labiau paveikūs, teigiama, jog pirmuosius lengvos tekstūros kremus nuo raukšlių galima naudoti nuo tada, kai tik atsiranda kolageno nykimo požymiai. Deja, tai vyksta jau nuo 25 m. amžiaus. Žinoma, priemonių nuo raukšlių poreikis yra individualus, pavyzdžiui, priklausomai nuo odos tipo. Tačiau atsiradus nežymiems odos pokyčiams, pavyzdžiui, raukšlelėms apie akis, paakių patamsėjimui, odos glebumui, nereikėtų delsti. Rekomenduojama išsirinkti tinkantį lengvos tekstūros kremą, kuris ne tik puoselėtų, bet ir mažintų raukšleles. O vėliau, priklausomi nuo amžiaus, kremų sudėtis turėtų būti sudėtingesnė, įskaitant ingredientus, kurie prasiskverbia į gilesnius odos sluoksnius, kad teigiamas efektas išliktų ilgiau. Reikėtų laikytis įprastos grožio rutinos ir tepti kremus du kartus per dieną. Ne veltui yra sukurti atkirti produktai rytui ir vakarui. Daugybė procesų, įtakojančių grožį, vyksta būtent naktį. Šiam paros laikui skirtas kremas visada turėtų būti aktyvesnis, gausesnės sudėties ir labiau paveikus. O rytui galima rinktis lengvesnės tekstūros produktą, būtinai turintį apsaugą nuo saulės, nemažesnę kaip SPF 30. Šis ingredientas yra neatsiejamas nuo senėjimo profilaktikos priemonių. Naudojant serumą, nevalia pamiršti, kad jis geriausiai dera kartu su kremu. Tepant tik serumą, niekada nepasieksime tokio rezultato, kokį gali suteikti šių dviejų produktų kombinacija. Vakare ant švarios odos pirmiausia reikėtų užtepti serumo, leisti jam šiek tiek susigerti ir vėliau naudoti naktinį kremą.

atidaryti
Instagram
atidaryti
Instagram
atidaryti
Instagram
atidaryti
Instagram
atidaryti
Instagram
atidaryti
Instagram